Skip to content

Tillfällen för folkmusik

Det finns musikgenrer är som mer spelade än andra. Folkmusik är en sådan sorts musik. Det har alltid varit populärt att ha med olika folkmusiklåtar under högtider. Bröllop, dop, begravningar och andra mer speciella tillfällen är också stunder då vi spelar och sjunger folkmusik. Under högtider är det vanligt med fester och evenemang, det är då folkmusiken ofta ljuder i festlokaler och på utomhusscener.

Förutom vid festliga tillfällen har folkmusik alltid varit ett sätt att lätta på stämningen då vi utfört vardagssysslor. Genom tiden som folkmusiken har existerat har den ändrat form. Idag är den grunden till många av de största och mest populära musikkategorierna. Trots det lever traditionell folkmusik vidare och många älskar den lika mycket som folk gjorde för hundratals år sedan.

Folkmusiken ackompanjerar festligheter och vardagssysslor, bevarar sin popularitet genom tiderna.
Folkmusiken ackompanjerar festligheter och vardagssysslor, bevarar sin popularitet genom tiderna.

Midsommar är en populär högtid för folkmusik

Något som hör midsommaren till har länge varit folkmusik. Midsommaren är en högtid då vi med glädje dansar och festar. Folkdräkter är något som många har på sig i stora delar av landet under just midsommaren. Såklart hör det då också till att det är folkmusik som människor främst dansar och sjunger.

Fiol och dragspel är två av de instrument som idag används mest inom svensk folkmusik. Traditionella visor som är lätta att dansa och ha roligt till är det som musiker spelar mest.

Det är inte enbart på byfester som folkmusiken ljuder, också mindre sällskap sjunger folkvisor. Trots att instrumenten inte alltid finns med är sången fortfarande densamma.

Festtillfällen

Förutom midsommar finns det många andra festtillfällen för folkmusik. Andra högtider under året är till exempel julen och lucia. Familjer och främst barn dansar ofta olika ringlekar och andra danser till folkmusiklåtar.

Folkmusikfestivaler finns det också några av i Sverige. Norrköpings Folkmusikfestival, Korröfestivalen, Göteborg Folk Festival och Urkult är några av de festivalerna du kan besöka i Sverige.

Det är också vanligt att arrangera olika folkdanser, där folkmusiken ljuder och människor dansar bland annat polka. Folkdans är har alltid varit förknippat med folkmusik och spelmansmusik. Till folkdans hör ofta också de traditionella folkdräkterna. Beroende på var i världen du befinner dig dansar människor folkdans på olika sätt. De olika sätten har dock traditionen gemensam som är förknippad med folkkulturen.

Historiska tillfällen när man spelade folkmusik

Bönderna använde sig av en sångteknik som heter kuling. Det var ett sätt att locka till sig djuren som var ute och betade. Kohorn, lurar och bockhorn var några av de redskap de använde sig av för att höras längre. 

Eftersom det var mest det främst var bönder som sjöng folkmusik var också instrumenten enkla. För att locka till sig djuren på gården använde bönder ofta kohorn och liknande. 

Lockropen hörde människor också om de befann sig långt bort från varandra. Det är kulningen som har satt grunden för mycket av sångtekniken inom svensk folkmusik. Sång är också ett sorts instrument och det var främst just sångtekniken som förr var viktigast.

Folkmusiken var också ett sätt att underlätta arbetet som ofta var tungt. Än idag lyssnar vi mycket på musik för att dagen ska kännas lite lättare.

Förutom under fester och som vallsång var folkmusiken i många länder också i Sverige ett sätt att förmedla politiska budskap. Många folkmusiklåtar handlar om människans vardag, motgångar såväl som glädjeämnen.

Vilka instrument används

Med tiden har folkmusik bytt form och idag använder vi främst fiol, dragspel, munspel, klarinett och nyckelharpa. Något som gör att svensk folkmusik skiljer sig från övriga världens folkmusik är just nyckelharpan. Några instrument som har letat sig in i folkmusiken idag är också gitarr, saxofon och mandola. Eftersom slagverk under en tid var förbjuda i Sverige förekommer de sällan inom folkmusiken.