Skip to content

Folkmusik i Afrika

Afrikansk folkmusik handlar som precis som den övriga världens folkmusik mycket om olika händelser i livet. Många av låtarna sjöng man i arbetet, rytmen och texten fick arbetet att gå lättare. Folkmusiken i Afrika skiljer sig en del beroende på var kontinenten du befinner dig. Det är trots allt en stor kontinent och länderna har olika historier att berätta genom musiken.

Afrikansk folkmusik speglar livets händelser och varierar över kontinenten.
Afrikansk folkmusik speglar livets händelser och varierar över kontinenten.

Var kommer folkmusiken i Afrika från

Det finns många händelser i de afrikanska ländernas historia som har gett grunden till folkmusiksångerna. Varje land har sin egen historia och det återspeglar sig i musiken. Förutom texterna i låtarna kan också instrumenten skilja sig beroende på var du befinner dig. 

Många av de mest kända låtarna inom afrikansk folkmusik har också hittat till övriga delar av världen. Rytmen är ändå det som utmärker den här delen av världens musik. Jämför du med övriga världen är det mycket mera trummor och dans som förknippas med folkmusik.

Sydafrikas folkmusik

Att ras har spelat stor roll i Afrikas historia känner många till. Olika sorters rasdiskriminering och kolonisation har påverkar Afrika. Trots att det gäller många länder drabbade det Sydafrika särskilt hårt. Apartheidsystemet påverkade landet enormt under många år, spår som inte går att sudda ut. Det är just det som har lagt grunden för mycket inom musiken härifrån. Idag är raserna blandade i Sydafrika och det hör du tydligt i musiken om du jämför med övriga Afrika.

Östafrikas folkmusik

Som de flesta delar av Afrika har också Östafrika många länder som varit kolonier, bland annat Tanzania och Kenya. I musiken här kan du höra inspiration från olika kulturer och länder. Förutom i låttexterna hör du det också på instrumenten. Den afrikanska trumman finns nästan alltid med, men också gitarr och oud som är en sorts luta. Du kan också höra taishokoto från Asien och qanun från Mellanöstern. De olika instrumenten ger musiken härifrån en alldeles egen ton som du sällan hör någon annanstans.

Västafrikas folkmusik

Den västra sidan av Afrika består av länder som Senegal, Nigeria, Ghana Tchad och Kamerun. I den västafrikanska folkmusiken är det trummor som är det dominerande instrumentet. Djembe, darbuka och dundun är de vanligaste typerna av trummor. Inom folkmusikvärlden här används också olika stränginstrument, bland annat kora. Folkmusiken här är som poesi i musikform också här har låtarna sin grund från folkets liv.

I Tanzania är det vanligt att blanda traditionell musik med melodier från islamsk musik. Det gör att musiken får ett speciellt uttryck och det här är en intensiv musikupplevelse.

Nordafrikas folkmusik

Många av länderna i norr har tagit har stort inflytande från kulturen i Mellanöstern. Melodierna på folkmusiklåtarna skiljer sig därför från många andra av de afrikanska länderna. Stråk- och blåsinstrument förekommer mer i den här delen av Afrika.

Vilka instrument används

Det instrument som är mest använt inom den afrikanska folkmusiken är trummor. De finns många olika sorters trummor och det varierar också vilken som används beroende på var i Afrika du befinner dig. Många av länderna har också tagit inflytande från övriga världen, främst efter kolonisationen. Gitarr och andra sorters stränginstrument finns med i den afrikanska folkmusiken. Flöjt är ovanligt i vissa länder, medan andra använder olika flöjtinstrument flitigt.

Populär afrikansk folkmusik

I världen är Mama Africa eller Miriam Maekba som hon egentligen heter, en av de mest kända folkmusikartisterna. Hon stred mot apartheid med sina låttexter vilket resulterade i att hon blev bortskickad från landet. Hennes låt Click Song vars originaltitel är Qongqothwane har spelats flitigt runt om i världen.

Ladysmith Black Mambzo är en annan känd sångerska från den sydliga delen av Afrika. Låten “The lion sleeps tonight” är än idag en av de största folkmusiklåtarna genom tiderna.