Skip to content

Folkmusik i USA

Det vi kallar för folkmusik från USA är egentligen många olika stilar av musik. Men i grunder är det sånger som har funnits i flera generationer och de har ursprung från olika delar av världen. Främst kommer ursprunget från länder i Europa och Afrika eftersom människor emigrerat till USA därifrån.

Folkmusiken i USA är en kollage av stilar från olika kulturer.
Folkmusiken i USA är en kollage av stilar från olika kulturer.

Var kommer folkmusiken i Amerika från?

Som med många andra länders traditionella musik är folkmusiken i Amerika för många ett sätt att berätta en historia. Sångerna har rötter från händelser som skett många generationer bakåt i tiden. De har sedan färdats över havet från Europa och Afrika för att landa i Amerika och satt grunden för den amerikanska folkmusiken. 

Begreppet folkmusik började människor använda redan på 1700-talet. Då var det främst de personer som bodde utanför storstaden som sjöng om olika seder och bruk. De olika grenarrna inom folkmusik har sina rötter från olika ställen.

Afroamerikans folkmusik

Den musik som afroamerikaner i USA kallar för folkmusik kommer från slaveriet och sedan frigörelsen från det. Den afroamerikanska folkmusiken har också tagit inspiration från religion och handlar mycket om att hitta det andliga. Olika rörelser förknippas med den här typen av folkmusik.

Rootsmusik

Folkmusikens bredaste genre är rootsmusik. Det som skiljer den här genren från många andra inom folkmusiken i USA är att den har sitt ursprung i landet. Till rootsmusik hör bland annat följande:

  • Bluegrass
  • Blues
  • Gospel
  • Cajun
  • Appalachisk folkmusik
  • Kannband

Namnet rootsmusik kommer från att den här genren satte grunden för idag många kända musikgenrer. Rock and roll, jazz och rhythm and blues har alla tagit inspiration från rootsmusiken.

Cowboy folkmusik

Balladerna som cowboyerna sjöng främst i den västra delen av landet hamnar under kategorin cowboy-låtar. De här sångerna har också rötter i olika låtar från bland annat Europa. Sångerna har således levt vidare i århundraden men ändrat form längs med vägen.

Vilka instrument används

De instrument som har använts för att spela folkmusik har ändrats i takt med att världen har förändrats. Instrumenten varierar också beroende på vilken genre inom folkmusik vi pratar om. Det finns ändå några instrument som har varit mer välanvända än andra.

I Amerika är de instrument som använts mest olika stränginstrument så som gitarr, mandolin och banjo. Munspel är också ett av de instrument som du kan höra mycket av i folkmusiken. Tvättbräda är idag inte ett så vanligt instrument, men det förekommer fortfarande inom den här sortens musik.

Populär amerikansk folkmusik

Den kanske mest kända folkmusikern i Amerika är Bob Dylan. Redan under 1960-talet började han spela in musik och vann mångas hjärtan direkt. Hans låttexter skilde sig från mängden och så även hans röst. Han förmedlade också viktiga budskap med sina texter, främst om politik och filosofi.

Den största gruppen under 50- och 60-talet var The Kingston Trio. De var inte bara stora inom folkmusiken i USA utan i hela världen. Det här bandet gjorde så att allt fler inom folkmusiken fick en chans inom musikbranschen.

Woody Gurthie med sin gitarr och sitt munspel var också väldigt populär. Peter Seeger tog mycket inspiration av Gurthie och blev omåttligt populär med sitt banjospelande. Två andra väldigt stora artister som spelade en sorts folkmusik var Johnny Cash och Joni Mitchell.

Festivaler för Folkmusik

I USA finns det väldigt många folkmusikfestivaler som är populära. Några av dem är:

  • Telluride Bluegrass Festival i Colorado
  • Kutztown Folk Festival i Pennsylvania
  • Lowell Folk Festival i Massachusetts
  • Joshua Tree Music Festival i Kalifornien

Listan är lång på festivaler och många av dem lockar tusentals besökare varje år. Det som skiljer folkmusikfestivaler från många andra är att de är mer barnvänliga. Många av festivalerna marknadsför sig också som familjefestivaler, men så är det ju också folkets musik.