Skip to content

Folkmusikfestivaler

Folkmusiken är en av de äldsta musikformerna i världen. Den har djupa rötter och hos oss i Sverige är folkmusiken förknippad med folkdräkter. Traditionen med folkdräkter är starkast i Dalarna, Hälsingland men även i Skåne och på andra mindre områden. Folkmusiken är lika unik som dräkterna och varierar beroende på var i landet ett stycke komponerats.

På folkmusikfestivaler hyllas den äldsta musikformen med traditionella dräkter.
På folkmusikfestivaler hyllas den äldsta musikformen med traditionella dräkter.

Största festivalerna i Sverige

Hos oss i Sverige finns det en hel del folkmusikaliska evenemang, särskilt under sommarhalvåret. De är överlag lokala arrangemang organiserade av olika föreningar. En av de största festivalerna i genren folkmusik äger dock rum i juli varje år på Korrö – Korröfestivalen, Det är ett evenemang som i sann festivalanda sträcker sig över flera dagar och blandar både etablerade band och mindre kända band.

Utöver Korröfestivalen är Falun Folkmusikfestival väldigt populär och även Urkultfestivalen som ägt rum sedan 1995. Här spelas också flera konserter in som senare sänds över Sveriges Radio.

I USA är folkmusik väldigt stort

Den stora kontinenten i väst är till stor del befolkad av invandrade kulturer. Därför kan stora delar av den amerikanska folkmusiken spåras till både Europa och Afrika. För många är det dock den så kallade rootsmusiken som är den amerikanska folkmusiken.

Rootsmusiken ligger till grund för många av dagens genrer och innefattar stilar som country, gospel, blues, appalachian folkmusik för att nämna några. Gränserna är inte tydliga utan stilarna blandas ofta tillsammans. Instrument som banjo och fiol används flitigt i många av stilarna tillsammans med sång.

Runtom i USA finns det flera olika festivaler och platser med den här typen av musik. Människor från hela världen reser hit för att ta del av upplevelsen.

Topplista på största festivalerna i världen

Varje år går ett hundratal festivaler av stapeln världen över med temat folkmusik. Du kan alltså njuta av musiken under hela året. Allt från keltisk folkmusik på Irland till rootskonserter i Texas, USA.

Den största festivalen i världen enligt Guinness rekordbok finns i Milwaukee, Wisconsin. Festivalen heter Summerfest och sträcker sig över 11 dagar med mellan 800 000 – 1 miljon besökare.

Näst störst i antal besökare är Hardly Strictly Bluegrass i San Fransisco. Det här är helt gratis festival med flera scener och flera dagars framträdanden. Festivalen utmanar de antaganden som finns kring amerikansk folkmusik.

De flesta av de största folkmusikfestivalerna är belägna i USA. Men vi finner även en festival i Nederländerna och ytterligare en i Albanien.

Den största traditionella folkmusikfestivalen i världen

Världens största folkmusikfestival är Oktoberfest i München, Tyskland. Det är en festival som är 16 – 17 dagar lång med start i september. Festivalen har firats på samma plats i München sedan början av 1800 – talet. Många förknippar Oktoberfest med enorma mängder öl. Det här är för att oktoberfest är även en ölfestival. Här finns även traditionella tyska maträtter, bayerska danser och mycket mer.

Avslappnad och trevlig atmosfär

Den största skillnaden på folkmusikfestivaler och övriga festivaler, är just atmosfären. Eftersom folkmusik är en lättsam och glädjefull typ av musik är stämningen ofta hög och vänskaplig. Det i sin tur är en del av vad som gör den här typen av festival så omtyckt.

Under folkfestivaler kan det givetvis ändå hända saker, men besökarna är sällan på de här evenemangen för att skapa bråk. Besökarna kommer för att lyssna på och dansa till musiken, njuta av kulturen och atmosfären.

Lyssna på folkmusik är ett nöje för alla

Tack vare det här är det verkligen en festival för alla människor i alla åldrar. Eftersom det finns så många olika typer av folkmusik, evenemang och organisatörer, är det enkelt att kunna hitta det som passar dig bäst. Du kan dessutom passa på att lära dig ännu mer om olika kulturer och kulturarv genom att besöka en folkmusikfestival.